kleuters

Onze kleuters zijn verdeeld in drie groepen. Wie vind je waar?

De Eenden : peuters en jongste kleuters van de eerste kleuterklas

De Spinnen: oudste kleuters van de eerste kleuterklas en jongsten van de tweede kleuterklas

De Bevers: oudste kleuters van de tweede kleuters en de kinderen van de derde kleuterklas

In onze klassen wordt gespeeld, geleerd, onderzocht, ontdekt, geëxperimenteerd, verteld, geluisterd, … en nog meer.

Wij vertrekken dagelijks vanuit de kring. Bij de jongste kleuters is deze kring vooral een warm welkom, even iets tonen, kort iets vertellen. Bij de oudste kleuters is de kring meer dan dat. We oefenen er onze gespreksvaardigheden door te luisteren, linken te leggen, vragen te stellen, duidelijk te formuleren, te discussiëren…. Bovendien wordt in de kring heel duidelijk wat er leeft bij de kinderen. Hier halen we dan ook onze ideeën om tijdens de dag mee aan de slag te gaan. Spinnen en Bevers zitten nooit verlegen om plannetjes en onderzoeken.

Bovendien is er ook onze plannetjestijd waaruit projecten of onderzoeken kunnen voortkomen.

Tijdens de plannetjestijd gaan de kinderen muzisch aan de slag met iets dat hen bezig houdt. Waar zijn ze blij om, waar kijken ze naar uit, wat is hen overkomen, waar maken ze zich boos over,…. Hierover kunnen ze knutselen, schilderen, tekenen, muziek maken,… Alle werkjes komen in de galerij waaruit de juf er enkele selecteert om doelen en activiteiten aan te koppelen. Zo kan een schilderij over fietsen leiden tot een fietsparcours en verkeerslesjes. Of een boetseerwerkje over de poes die vier kittens kreeg kan aanleiding zijn om wiskundelesjes te geven of bij taal kennis te maken met de letter P.

Kakelbontse kinderen zetten graag een stapje in de wereld. Dan trekken we naar buiten. De Schorre in of naar de winkel, de wijk door, naar de boerderij ,… OF we halen de wereld binnen in onze klas. Ouders met een bepaalde expertise of hobby zijn altijd welkom om mee een atelier te komen begeleiden of iets te komen vertellen.

We leren van elkaar en met elkaar, al doende en al spelend verleggen onze kleuters steeds hun grenzen. En voor je het weet is jouw Eend die op 2.5 jaar in Villa kakelbont aankwam, klaar om uit te vliegen en een Merel in het eerste leerjaar te worden!

GO! freinetschool Villa Kakelbont
Dirkputstraat 428
2850 Boom
03 844 28 69
info@boompark.be

GO! scholengroep Rivierenland
Kerkstraat 3
2830 Willebroek
03 500 95 80
info@rvl.be

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
02 790 92 00
info@g-o.be